вівторок, 24 липня 2018 р.

0007

Пилососи часів Прекрасної Епохи
Принцип конструкції пилососа розробили ще в середині XIX століття. Однак, щоб перейти від теорії до практики, було потрібне компактне джерело енергії. Такий пристрій - трифазний мотор на початку XX-го століття розробив інженер Михайло Доліво-Добровольський, який працював у німецькій компанії A.E.G.
Першим пилососом став домашній прибиральник компанії Geier, випущений в 1905 році. Але по-справжньому знаменитими були вироби W.H.Hoover Company. В 1908 році з'явилася - "Жерстяна модель" (Tin model) схожа на перевернуте оцинковане відро з приробленою до нього дерев'яною ручкою від швабри. Приєднаний під ручкою метровий пилозбірник (мішок з марлі) зовні обшили сатином. Виробник стверджував: пилосос не тільки чудово видаляє пил з підлоги та зі щілин, але й "може використовуватися для швидкого сушіння волосся". У порівнянні з іншими "вакуумними підмітальними машинами" "Жерстяна модель" була зразком компактності - інженерам вдалося довести її вагу до 20 кг. Вироби конкурентів в цей час важили більше 50 кг.
Вільям Хувер профінансував розробку форми класичного американського пилососа: щітка, мішок і моторчик між ними, насаджені на одну ручку.
У 1912 році засновник Electrolux швед Аксель Веннер-Грен запропонував замінити в пилососах повітряний насос на вентилятор, завдяки чому масу побутового приладу відразу вдалося зменшити до 14 кг.














Немає коментарів:

Дописати коментар

0007

Пилососи часів Прекрасної Епохи Принцип конструкції пилососа розробили ще в середині XIX століття. Однак, щоб перейти від теорії до практи...